Sos cukiniowy

Pasta ogórkowa

Dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem cukinii polecam smaczny sos , który przyda się do makaronu, kaszy, ryżu, ziemniaków czy też do polania kanapki z żółtym serem czy wędliną.

  • Składniki:
  • 3 kg cukinii
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg słodkiej czerwonej papryki
  • 300  g koncentratu pomidorowego domowej roboty( przepis w blogu)
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki octu
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. wody przegotowanej
    Wykonanie:
    Warzywa umyć, cukinie jeżeli młode to przetrzeć na tarce o grubych oczkach  całe,a jeżeli większe to obrać ze skórki i wydrążyć z nich gniazda z nasionami. Sam miąższ przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić  też drobno. Włożyć wszystko do garnka o grubym dnie , dodać sól, wlać wodę i gotować na małym ogniu ok 1 godz. Po tym czasie wsypać przyprawy i wlać przecier. Wyłączyć, stopniowo mieszając dodawać cukier a na końcu ocet. Dobrze wymieszać zostawić do przegryzienia na ok . pół godz. Wlać do słoików i krótko pasteryzować. Przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx