Sałatka z fasolki szparagowej w słoje

Pomysł na  sałatkę pochodzi od siostry Faustyny z Loretto. Siostra proponuje w okresie jesienno- zimowym otworzyć taki słoik, odlać z niego zalewę , dodać pokrojone ogórki kiszone lub cukinię i danie letnie w zimie gotowe. Polecam!

  • Składniki:
  • 750 g  fasolki szparagowej
  • 200 g cebuli
  • 100 g czerwonej papryki
  • kilka ziarenek: ziela angielskiego, ziarenek pieprzu
  • szczypta cząbru
  • Zalewa:
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy jej końce i obgotowujemy w osolonej wodzie ok .6 min. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i zanurzamy we wrzącej wodzie od fasoli na 2 min. Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojona w paseczki obgotowujemy ok. 3 min. Wszystko odcedzamy .
Do słoi wkładamy pionowo fasolkę szparagową, kilka krążków cebuli i paseczków papryki oraz po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. do każdego słoika dajemy szczyptę cząbru.

Składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy zawartość słoi.

Pasteryzujemy 2 dni:
1 dzień od wrzenia 30 min, a następny od wrzenia 20 min. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu.

sałatka z fasoli szparagowej w sloje
Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

🙂 👍

2
0
Skomentuj przepisx