Sos do spaghetti

Sos do spaghetti

Sos do spaghetti siostry Marii

 

Smaczny, aromatyczny sos, zdrowa alternatywa dla sosów z puszek. W czasie jego wykonywania w całym domu roznosi się aromat świeżych warzyw i jabłek. Sos ten jest zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi potas i antyoksydanty. Pomagają one pozbyć się wolnych rodników z organizmu (dzięki składnikom: czosnek, oregano, papryka, pomidor). Po otwarciu słoika można sos doprawić dowolnymi ziołami np. oregano, bazylią, pieprzem wg uznania. Polecam, bardzo smaczny i przydatny na szybki obiad np. dla studentów!

 

  • Składniki:
  • 2,5 kg pomidorów dojrzałych (najlepsza lima)
  • 1 kg papryki czerwonej słodkiej
  • 1 kg jabłek antonówek
  • 0,5 kg marchwi
  • 10-20 dag czosnku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli niejodowanej

 

Wykonanie:
Pomidorki sparzyć we wrzątku i zalać zimną wodą. Ściągnąć z nich skórkę. Pokroić na drobną kostkę. Włożyć do dużego garnka z grubym dnem. Paprykę umyć, usunąć zielone szypułki i nasiona. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć paprykę i jabłka do garnka z pomidorami. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Dodać go do garnka i wszystko zalać olejem, dodać cukier, sól i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Co jakiś czas trzeba to pomieszać. Po czym całość zblendować lub przetrzeć przez sito. Gorący sos wlewać do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 20-25 minut.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx