Sos winegret do sałat

Na wiosnę wszyscy lubimy jak mamy coś zielonego na talerzu. Proponuję przepis na sprawdzony sos do różnego rodzaju sałat. Jest uniwersalny bowiem można go łączyć z jajkami ugotowanymi na twardo, pomidorkami koktajlowymi ( ostatnio mi smakują pomidorki truskawkowe z Biedronki). Można za pomocą sałat i dowolnych dodatków wyczarować za każdym razem inną sałatkę. Kochani zachęcam do improwizacji i do dzieła!

  • Składniki na sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1-2 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę.Dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać. Wlać na umyte porwane liście sałaty i dowolne dodatki jak : pokrojone jajka na twardo i pomidorki. Wszystko porządnie wymieszać, dodać do smaku sól i pieprz. znowu wymieszać, odstawić na 5 min. by smaki się połączyły i smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx