Sos hinduski
Sos hinduski to sos pomidorowy ostry w słojach z nutą orientu. Spróbujcie!
- Składniki:
- 2 kg papryki czerwonej
- 2 papryczki chili
- 1 kg pomidorów
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 mały przecier pomidorowy
- 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki vegety domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
- 1-1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka curry
- 2 kostki rosołowe
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i drobno pokroić. Wszystko wrzucić do garnka (oprócz octu). Wymieszać, zagotować, na końcu dać ocet. Całość zmiksować, chwilę pogotować i gorącym sosem zalać słoiki. Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować!
Smacznego 😉