Czytając książkę z biblioteki trafiłam na przepis sosu imbirowego, który był dodawany do kurczaków i wszelkiego rodzaju drobiu. Podobno już od czasów przedwojennych tym sosem szlachta i magnaci polewali sobie tym rarytasem drób na szczególnych przyjęciach. Zaciekawił mnie ten sos i postanowiłam go zrobić. Żyjemy w takich czasach, że imbir czy to świeży czy w postaci wysuszonej i sproszkowanej możemy kupić w sklepach to i zrobienie tego sosu z ,,zamorską przyprawą” już dla nas nie jest problemem. a i w dzisiejszych czasach możemy go z powodzeniem wyhodować sobie naw doniczce na domowym parapecie. Polecam!
- Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szkl. zimnego mleka
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru mielonego
- zimny bulion warzywny ( ilość wg uznania, zależy od gęstości sosu)
Wykonanie:
Rozgrzać patelnię z masłem na małym ogniu i do roztopionego masła dodać mąkę. Mieszając lekko ją zasmażyć ale nie rumienić ! Wlać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do żądanej gęstości. Można dolać warzywnego bulionu jak sos jest za gęsty. Na końcu dosypać imbir ,sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotowe.
Uwaga!
Można tez dla podkręcenia smaku dodać sok z : cytryny, limonki lub pomarańczy.
Smacznego!