Sos słodko-kwaśny
Mój ulubiony sos, który odkręcam ze słoika i tylko podgrzewam. Sposób na szybki obiad. Polewam nim makaron, ryż lub kaszę.
- Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
- 1 puszka konserwowanej kukurydzy
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki domowej vegety (Przepis na domową vegetę)
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 0,5 szklanki oleju
- 5 roztartych przez praskę ząbków czosnku
- 0,5 łyżeczki suchej bazylii lub garstka świeżej drobno pokrojonej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. Wszystko wrzucić do garnka z olejem na dnie. Przesmażyć, podgotować do miękkości (można dodać odrobinę wody) ok. 15 minut. Całość zmiksować. Dodać zioła, czosnek, musztardę, sól, cukier, kukurydzę i ananas. Chwilę poddusić. Na końcu wlać ocet i wymieszać, cały czas gotując na małym ogniu. Osobno w kubku rozpuścić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody. Zaprawić to z 1 łyżką gorącego sosu i wlać do garnka ciągle mieszając. Gdy sos się zagęści posypać go drobno pokrojoną bazylią. Gorący sos wlewać do przygotowanych słoi. Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować. Ostudzone przełożyć w chłodne miejsce.
Smacznego 🙂