Sos z owoców pigwowca z nalewki

Zrobiłam nalewkę z pigwy i zastanawiałam się co z owocami, przecież ich nie wyrzucę. Szukałam sposobu ich wykorzystania i oto co mi znajomi podpowiedzieli:
-włóż do pieczonego ciasta
-zrób z nich chipsy, ususz i podgryzaj  tylko z dorosłymi
-zrób sos do naleśników, lodów i innych deserów.
Przyznam się, że ten trzeci pomysł przypadł mi do gustu i zrobiłam. Smaczne, można przechowywać w lodówce( spirytus zakonserwował i się tak szybko nie popsuje). Podkręca smak deserów. Polecam!

  • Składniki:
  • owoce pigwowca z naleweczki( ja miałam duży litrowy słój)
  • miód wg uznania rodzaj miodu i jego ilość.
    Wykonanie:
  • Same owoce z naleweczki przełożyć do blendera, zblendować na sos i stopniowo dodawać tyle miodu  ile będzie konieczne żeby ten sos smakował.  Przelać do słoja i przechowywać w lodówce. Do deserów, polania naleśników, ja lubię też polać ser pleśniowy takim zdrowym rozgrzewającym sosikiem. Smacznego!
  • nalewka z pigwowca i owoce pigwowca z nalewki
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx