Spaghetti w dyniowym sosie i co zrobić z pestkami z dyni

Jesienne danie kolacyjne lub obiadowe. Polecam !

  • Składniki:
  • 1 mała dynia
  • 1 główka czosnku
  • cebula
  • śmietanka 30% mała
  • 1 op. sera feta
  • sól i pieprz
  • przyprawy do wyboru wg uznanie: gałka muszkatołowa ,imbir, chili
  • zielony koperek
  • 1 op. makaronu spaghetti
  • olej

Wykonanie:

Ugotować makaron w osolonej wodzie al dente. Dynię  pokroić  na mniejsze części,  wydrążyć  ze środka pestki. Potem ją   skropić olejem i piec w temperaturze 180 stopni 35 minut. Upieczony miękki miąższ  zblendować na purée.
Na głęboką patelnię wlać olej i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Po czym, wrzucić puree z dyni i smażyć wszystko ok3 minuty. Wlać śmietankę, dodać ser feta i wlać 1 chochlę wody z gotowanego makaronu. Włożyć ugotowane spaghetti i posypać wszystko do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Na małym ogniu wszystko zagotować często mieszając. makaron ma byc oblepiony sosem dyniowym. Całość posypujemy drobno pokrojonym koperkiem lub natką zielonej pietruszki. Zamiast tego można taki makaron posypać drobno pokrojonymi orzechami. Smacznego!

Uwaga!
Pestek z dyni nie wyrzucać, tylko po przepłukaniu je osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Polać je olejem i przyprószyć dowolnymi przyprawami. Piec razem z dynią na 1 półce dynia a na drugiej pestki. Z tym, że dynię po 35 minutach wyciągamy a pestki jeszcze 25 minut pieczemy( łączny czas pieczenia pestek to ok 1 godziny). Pestki są zdrową przygryzką, przekąską. Polecam!

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx