Masz w domu nadmiar czerstwego chleba i nie wiesz co z nim zrobić? Proponuję dawny odkurzony przepis jeszcze z czasów PRL, kiedy to nic nie było na półkach a matki kombinowały jak swoim dzieciom urozmaicić jedzenie. Takim pomysłem był CHLEB W JAJKU! Smaczny, pożywny i prosty. Polecam!
- Składniki:
- kilka kromek czerstwego chleba
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu i soli
- szczypiorek
- olej do smażenia
- 40 g żółtego tartego sera
Wykonanie:
Jaja rozbić na talerz, rozmącić widelcem i dodać: sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i tarty ser i drobno pokrojony szczypiorek/ Wymieszać i w tej masie jajeczno-serowej maczać najpierw z jednej a potem drugiej strony pojedynczo kromki chleba. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano każdą kromkę chleba obustronnie. Przełożyć na talerze i można polać ketchupem. Smacznego!