Macie kapustę pekińską a na nią brak pomysłu? Proponuję surówkę z nią w roli głównej. Zrobicie większą ilość i będziecie przechowywać w lodówce to starczy do obiadu, obiado- kolacji lub na kanapki np. z serem do śniadania. Zróbcie a nie pożałujecie. Pomysł zaczerpnięty z jednej z grup kulinarnych. Najlepsza jest na drugi dzień jak już wszystkie jej składniki dobrze się połączą i puszczą cały aromat i sok. Smacznego!
- Składniki:
- 1/4 główki kapusty młodej
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1 por
- 2 ogórki korniszony lub kiszone małosolne
- 4 łyżki majonezu
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapusty umyć i drobno poszatkować do dużej miski. Por umyć i pociąć w półplasterki. Ogórki pokroić w kostkę. Majonez i sok z cytryny wymieszać ze sobą. Wszystko wymieszać, dodać do smaku sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Znowu wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej pół godziny. Podawać dowolnie z kanapkami, ziemniakami,ryżem, kaszą ,rybą, mięsem do wyboru. Można też jako farsz do naleśników. Przechowywać w lodówce.Smacznego!