Surówka z białej rzodkwi

Biała rzodkiew posiada więcej wartości odżywczych od rzodkiewki. Można ją spożywać  na surowo, zapiekać, dusić i gotować. Mi spodobał się przepis Magdy Gessler na surówkę. Prosta w wykonaniu i smaczna- polecam!

  • Składniki:
  • 2 rzodkwie białe
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • kolorowy mielony pieprz
  • do dekoracji użyłam pomidorków koktaijlowych

Wykonanie:

Rzodkwie obrać, przepłukać , osuszyć ręcznikiem papierowym, przetrzeć na dużych oczkach tarki i przełożyć do miski. Zalać śmietaną, sokiem z cytryny, do smaku dodać sól i pieprz. Wymieszać, włożyć do lodówki  na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu można dowolnie udekorować.

Porada: rzodkiew białą można zastąpić czarną rzepą.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx