Surówka zimowa z kapusty

Mamy okazję kupić taniej paprykę czy kapustę to zapraszam do zrobienia surówki w słoje na zimę i wiosnę lub na bieżące spożycie. Smaczna do obiadu jak i też na kanapki z serem czy wędliną . Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg ogórków ( o tej porze już tylko w sklepach można dostać)
  • 1 kg marchwi
  • 800 g cebuli
  • Zalewa:
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 400 ml octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno pokroić, włożyć do miski. Ogórki obrać i pokroić w pół plastry. Włożyć do warzyw. Marchew obrać i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dołożyć do warzyw. Cebulę obrać i przelać wrzątkiem a potem drobno pokroić. Dodać do całości. Składniki zalewy wlać i wsypać do jednego rondla. Wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się cukru i soli. Wyłączyć i zalać warzywa. Wymieszać i odstawić na 4 godz. Po tym czasie posmakować i dosmaczyć wg uznania. Wymieszać i kłaść do czystych słoi, zostawiając 2 cm wolnego. Docisnąć tak by sok wypłynął ponad warzywami. Zakręcić i pasteryzować od wrzenia 15 min. Po wystudzeniu przełożyć w chłodne miejsce. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx