Mamy okazję kupić taniej paprykę czy kapustę to zapraszam do zrobienia surówki w słoje na zimę i wiosnę lub na bieżące spożycie. Smaczna do obiadu jak i też na kanapki z serem czy wędliną . Polecam!
- Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg ogórków ( o tej porze już tylko w sklepach można dostać)
- 1 kg marchwi
- 800 g cebuli
- Zalewa:
- 200 g cukru
- 250 ml oleju
- 400 ml octu jabłkowego
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno pokroić, włożyć do miski. Ogórki obrać i pokroić w pół plastry. Włożyć do warzyw. Marchew obrać i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dołożyć do warzyw. Cebulę obrać i przelać wrzątkiem a potem drobno pokroić. Dodać do całości. Składniki zalewy wlać i wsypać do jednego rondla. Wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się cukru i soli. Wyłączyć i zalać warzywa. Wymieszać i odstawić na 4 godz. Po tym czasie posmakować i dosmaczyć wg uznania. Wymieszać i kłaść do czystych słoi, zostawiając 2 cm wolnego. Docisnąć tak by sok wypłynął ponad warzywami. Zakręcić i pasteryzować od wrzenia 15 min. Po wystudzeniu przełożyć w chłodne miejsce. Smacznego!