Świnka – galart

Świnka-galart

Świnka – galart

Świnka jest zrobiona na bazie galartu wieprzowego z warzywami. Można ją zrobić również jako galart drobiowy. Ma ciekawy kształt, który pozyskuje się najlepiej z 2 l butelki po coca-coli.

 

  • Składniki:
  • 2 nóżki wieprzowe
  • trochę skórek wykrojonych z boczku surowego
  • 1 golonka
  • włoszczyzna: marchew, korzeń i natka pietruszki, mały seler
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka vegety domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
  • wywar mięsno-warzywny
  • 1 torebka żelatyny z przyprawami
  • ziarenka pieprzu
  • plastry żółtego sera do ozdoby

 

Wykonanie:

Oczyścić i umyć mięso, warzywa i zagotować w osolonej wodzie. Gdy marchew jest półmiękka to ją wyjąć i pokroić w półplasterki. Ugotowane nogi i skóry dać do jedzenia kotom i psom, a my obieramy tylko mięso z golonki i kroimy je na małe kawałki. Wywar przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Odlewamy 1 litr. Do gorącego dajemy uprzednio rozmieszane 3 łyżki żelatyny w 1/3 szklanki ciepłej wody. Chwilę gotujemy i mieszamy tak by nie było grudek. Przez szyjkę butelki wkładamy na przemian przygotowaną marchew i mięso. Możemy włożyć też kukurydzę czy zielony groszek, wg uznania. W to wlewamy letnią żelatynę z wywarem. Zakręcamy korek i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. W trakcie krzepnięcia kilka razy poobracać butelką by galareta równo się przemieściła. Na drugi dzień odkroić należy tył butelki i ostrożnie wysunąć naszą sklonowaną świnkę. Z plastrów sera żółtego robimy uszy, z ziarenek pieprzu oczka i nos. Galart pięknie się prezentuje na sałacie zielonej. Przekrojony 3/4 długości może w przyszłości służyć jako inspiracja do zrobienia z niego np. króliczka, kotka, pieska. Inwencja zależy od wykonawcy. Jest ozdobą stołu i dzieci które nie lubią galartu, w takiej postaci chętniej po niego sięgną.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx