Teraz można dostać cytryny w promocji więc na przedwiośniu proponuję ku odporności zrobić taki syrop do herbaty i sok pełen zdrowia i witamin, który nas dzięki imbirowi rozgrzeje od środka. Polecam!
- Składniki:
- 150 g cukru
- 125 ml wody
- sok z 2 cytryn
- 20 g świeżego imbiru
- 2-3 sparzone i wyszorowane cytryny
Wykonanie:
W garnuszku przegotowujemy wodę z cukrem do jego rozpuszczenia mieszając. Imbir obieramy za pomocą małej łyżeczki i kroimy na cienkie plasterki. Cytryny też kroimy na plasterki. Dodajemy do syropu cukrowego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Wyłączamy i wkładamy do wyprażonych słoików warstwowo plastry cytryny, plastry imbiru. Do każdego słoika wlewamy sok z cytryn i zalewamy przestudzonym syropem cukrowym tak by przykryć nim cytryny i imbir. Resztę syropu wlać do butelki np . po soczku bobo fruit. Zarówno słoje jak i sok przełożyć do lodówki na bieżące spożycie jak też można pasteryzować 10 min. Po czym przełożyć w chłodne miejsce. Polecam!
Narobiłam….I niestety zrobione na świeżo są smaczniejsze, bardziej aromatyczne…
Na świeżo na pewno są bardziej aromatyczne, ale ten syrop jest na stany krytyczne, kiedy chorujemy i chcemy podnieść odporność, a przy tym szybko się rozgrzać. Wówczas sięgamy do słoika , wlewamy do wody przegotowanej lub herbaty i mamy. Stoi w lodówce i zawsze jest pod ręką. Pozdrawiam i życzę zdrówka.