Syrop i sok cytrynowo- imbirowy

Teraz można dostać cytryny w promocji więc na przedwiośniu proponuję ku odporności zrobić taki syrop do herbaty i sok pełen zdrowia i witamin, który nas dzięki imbirowi rozgrzeje od środka. Polecam!

  • Składniki:
  • 150 g cukru
  • 125 ml wody
  • sok z 2 cytryn
  • 20 g świeżego imbiru
  • 2-3 sparzone i wyszorowane cytryny

Wykonanie:
W garnuszku przegotowujemy wodę z cukrem do jego rozpuszczenia mieszając. Imbir obieramy za pomocą małej łyżeczki i kroimy na cienkie plasterki. Cytryny też kroimy na plasterki. Dodajemy do syropu cukrowego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Wyłączamy i wkładamy do wyprażonych słoików warstwowo plastry cytryny, plastry imbiru. Do każdego słoika wlewamy sok z cytryn i zalewamy przestudzonym syropem cukrowym tak by przykryć nim cytryny i imbir. Resztę syropu wlać do butelki np . po soczku bobo fruit. Zarówno słoje jak i sok przełożyć do lodówki na bieżące spożycie jak też można pasteryzować 10 min. Po czym przełożyć w chłodne miejsce. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Narobiłam….I niestety zrobione na świeżo są smaczniejsze, bardziej aromatyczne…

2
0
Skomentuj przepisx