Syrop z młodych pędów sosny

Syrop z młodych pędów sosny

 

Pędy – przyrosty majowe sosny zbiera się w maju. Są wtedy jeszcze zielone i najlepsze to te, które mają długość do 12 cm. Rewelacyjny syrop na ból gardła, chrypkę, kaszel. Posiada właściwości odkrztuszające i wzmacniające nasz organizm, dając nam lepsza odporność na walkę z chorobami.

 

  • Składniki:
  • 1 słoik pędów sosny
  • 1 słoik cukru (najlepiej trzcinowego, ale może być kryształ)
  • 100 ml spirytusu lub rumu
  • miska
  • jasne szkło
  • ciemne butelki

 

Wykonanie:
Pędy przebieramy i oczyszczamy z igieł. Nie wolno myć, by nie straciły to co w nich cenne! Przekładamy do miski i lekko zwilżamy spirytusem lub rumem. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc. W następnym dniu przekładamy do wyparzonego słoja warstwowo przesypując je cukrem. Docisnąć zawartość ręką, przykryć gazą i obkręcić gumką recepturką. Zostawić na 3 tygodnie na słonecznym parapecie okiennym. Codziennie potrząsać słojem. W 2 tygodniu dolać do zawartości 50 ml ciepłej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać, przykryć gazą z recepturką jeszcze na tydzień. Kiedy cukier się rozpuści, a syrop ściemnieje rozlać do butelek. Przechować w lodówce lub chłodnym miejscu i stosować w razie choroby 1 łyżeczkę 2 razy dziennie. Powodzenia!

 

Syrop z młodych pędów sosny

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx