Syrop z młodych pędów sosny
Pędy – przyrosty majowe sosny zbiera się w maju. Są wtedy jeszcze zielone i najlepsze to te, które mają długość do 12 cm. Rewelacyjny syrop na ból gardła, chrypkę, kaszel. Posiada właściwości odkrztuszające i wzmacniające nasz organizm, dając nam lepsza odporność na walkę z chorobami.
- Składniki:
- 1 słoik pędów sosny
- 1 słoik cukru (najlepiej trzcinowego, ale może być kryształ)
- 100 ml spirytusu lub rumu
- miska
- jasne szkło
- ciemne butelki
Wykonanie:
Pędy przebieramy i oczyszczamy z igieł. Nie wolno myć, by nie straciły to co w nich cenne! Przekładamy do miski i lekko zwilżamy spirytusem lub rumem. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc. W następnym dniu przekładamy do wyparzonego słoja warstwowo przesypując je cukrem. Docisnąć zawartość ręką, przykryć gazą i obkręcić gumką recepturką. Zostawić na 3 tygodnie na słonecznym parapecie okiennym. Codziennie potrząsać słojem. W 2 tygodniu dolać do zawartości 50 ml ciepłej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać, przykryć gazą z recepturką jeszcze na tydzień. Kiedy cukier się rozpuści, a syrop ściemnieje rozlać do butelek. Przechować w lodówce lub chłodnym miejscu i stosować w razie choroby 1 łyżeczkę 2 razy dziennie. Powodzenia!