Szarlotka bez pieczenia

Miałam herbatniki, jabłka ,kremówkę i budyń. Wymyśliłam takie ciasto na szybko, bo bez pieczenia. Polecam!

  • Składniki:
  • ok.40 dag herbatników maślanych
  • składniki na masę jabłeczną:
  • 7 jabłek
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • składniki na masę budyniową:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka  kopiasta mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 25 dag masła
  • składniki na masę śmietanową:
  • 1 śmietana 30% 1 kartonik
  • 1 śmietan fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania

Wykonanie:
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy na jej dnie herbatniki.                                                             Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku gotujemy cukier i cukier waniliowy z wodą, gdy zawrze to wkładamy jabłka i dusimy je do lekkiego ich rozpadu. Odstawiamy garnek z ognia i wsypujemy do jabłek suche galaretki i ciągle mieszamy tak by nie było grudek i całość stworzyła masę jabłkową. taką masę jeszcze gorącą wlewamy na herbatniki i równo ją na nich rozkładamy. Na to nakładamy następną warstwę herbatników.
Masa budyniowa:
300 ml mleka zagotować z cukrem, a w pozostałą ilość mleka wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przykryć folią by nie zrobił się kożuch i wystudzić. masło utrzeć na puch i stopniowo partiami do  niego dodawać zimny budyń. Masę budyniową nałożyć na 2 warstwę herbatników, a na to nałożyć 3 warstwę herbatników i przystąpić do robienia masy śmietanowej:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ( ja miałam 300ml)   utrzeć z cukrem pudrem i śmietan fix. Sztywną masę nakładać na ostatnią warstwę herbatników. Całość posypać ciemnym kakałem przez sitko. Ciasto ustawić w chłodnym miejscu albo w lodówce. najlepsze jest gdy masy stężeją a herbatniki zmiękną. Smacznego!

szarlotka bez pieczenia
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx