Szarlotka loterańska

Przepis siostry Faustyny z Loretto, szarlotka pyszna i godna polecenia.

  • Składniki:
  • Ciasto kruche:
  • 3 szkl.  mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • Farsz:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 l. jabłek prażonych w słoju
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Wierzch:
  • 4 białka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:
Ciasto:    Do miski przesiać mąkę ,dodać do niej proszek do pieczenia , pokrojone masło, żółtka, śmietanę. Zagnieść ciasto, na końcu dodać ocet jabłkowy. Ponownie zagnieść i 1/4 ciasta włożyć do zamrażarki a resztę do lodówki.
Farsz : Jabłka obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je w kostkę. Dodać jabłka prażone ze słoja i gotować do średniej miękkości jabłek. Posmakować, jeżeli za kwaśne to dodać cukru, a jeżeli za słodkie to dodać sok z cytryny.
Wierzch: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać mąkę ubijać a na końcu ocet.

Na blachę wkładamy papier do pieczenia. Ciasto z lodówki wyciągamy i wyklejamy nim blachę. Potem na ciasto posypujemy na całej jego powierzchni równą warstwę bułki tartej i cynamon. Na to nakładamy farsz jabłkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na pół godziny. Wyciągamy na kratkę i na podpieczone ciasto nakładamy ubitą bezę, a następnie na nią ścieramy 1/4 ciasta  wyjętego z zamrażarki. Ponownie wstawiamy do pieca -180 stponi C 15 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce. Potem dzielimy na porcje. Szarlotka smakuje wspaniale z gałką lodów waniliowych. Polecam!

szarlotka loretańska

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx