Przepis siostry Faustyny z Loretto, szarlotka pyszna i godna polecenia.
- Składniki:
- Ciasto kruche:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- Farsz:
- 1,5 kg jabłek
- 1 l. jabłek prażonych w słoju
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
- Wierzch:
- 4 białka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
Wykonanie:
Ciasto: Do miski przesiać mąkę ,dodać do niej proszek do pieczenia , pokrojone masło, żółtka, śmietanę. Zagnieść ciasto, na końcu dodać ocet jabłkowy. Ponownie zagnieść i 1/4 ciasta włożyć do zamrażarki a resztę do lodówki.
Farsz : Jabłka obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je w kostkę. Dodać jabłka prażone ze słoja i gotować do średniej miękkości jabłek. Posmakować, jeżeli za kwaśne to dodać cukru, a jeżeli za słodkie to dodać sok z cytryny.
Wierzch: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać mąkę ubijać a na końcu ocet.
Na blachę wkładamy papier do pieczenia. Ciasto z lodówki wyciągamy i wyklejamy nim blachę. Potem na ciasto posypujemy na całej jego powierzchni równą warstwę bułki tartej i cynamon. Na to nakładamy farsz jabłkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na pół godziny. Wyciągamy na kratkę i na podpieczone ciasto nakładamy ubitą bezę, a następnie na nią ścieramy 1/4 ciasta wyjętego z zamrażarki. Ponownie wstawiamy do pieca -180 stponi C 15 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce. Potem dzielimy na porcje. Szarlotka smakuje wspaniale z gałką lodów waniliowych. Polecam!