Szarlotka z kokosem cytrynowym

Krucha, smaczna szarlotka. Można na ciasto kłaść mus jabłkowy, który zaprawiliście latem lub surowe jabłka bez skórki i gniazd nasiennych. Blacha  tej pachnącej szarlotki podana z gałką lodów waniliowych będzie rarytasem do kawusi. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Składniki na masę kokosowo-cytrynową:
  • 5 białek i szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru kryształ
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka kropel soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  •  cukier puder do posypania upieczonego ciasta
  • 1 słoik musu jabłkowego lub 8 jabłek

Wykonanie:

Składniki ciasta ze sobą połączyć i zagnieść.  Z 2/3 ciasta wykleić blachę  wyłożoną natłuszczonym  papierem  do pieczenia , a  1/3 ciasta przełożyć do woreczka foliowego i zamrozić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i gdy  jest ubite to  dodawać stopniowo  ubijając  na małych obrotach cukier, potem kisiel cytrynowy ( proszek) i wiórki kokosowe. Delikatnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką.
Na wyłożoną blachę surową 2/3 częścią ciasta kładziemy masę jabłkową lub starte na grubych oczkach jabłka. Na to nakładamy masę kokosowo-cytrynową. Równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Na koniec ścieramy na tą masę 1/3 ciasta wyjętego z zamrażarki. Pieczemy w gorącym piekarniku 180 stopni C ok. 45 min przy włączonym termoobiegu lub do suchego patyczka góra-dół piekarnika. Wierzch musi być zarumieniony. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx