Chrupaniec

Tak nazwałam wymyślony przeze mnie placek. Nadaje się na każdą uroczystość rodzinną. Chrupaniec dlatego, bo przyjemnie chrupie podczas jedzenia uprażony słonecznik w karmelu, który jest przykryty masą budyniową i śmietanową. Wbrew pozorom wcale placek nie jest za słodki, bowiem słodycz jest przełamana kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, którym są posmarowane obydwa kakaowe biszkopty. Polecam!

  • Składniki na polewę, która po wystudzeniu jest składnikiem ciasta:
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • Składniki na ciasto:
  • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • wystudzona polewa
  • Składniki na masę budyniową:
  • 1 szkl. mleka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietany fix
  • Składniki na  karmelizowany słonecznik:
  • 200 g łuskanych nasion słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
  • kolorowa posypka cukrowa

Wykonanie polewy:
Składniki polewy wlać do rondelka, wymieszać, zagotować i wystudzić.

Wykonanie ciasta:

Ubić białka ze szczyptą soli. Stopniowo cały czas ubijając dodawać cukier.Otrzymamy sztywną pianę , odkładamy robot i drewnianą łyżką  delikatnie wkręcamy po 1 żółtku, potem dolewamy wystudzoną polewę , dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto cały czas przy tym delikatnie ucieramy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 40 min. Ja ciasto rozdzielam na pół i piekę na 2 blachach. Można piec też na jednej i placek po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.

Wykonanie masy budyniowej:
3/4 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 1/4 szkl. zimnego mleka rozmieszać z mąkami i ciągle mieszając wlać do gotującego mleka z cukrami. Gotować do momentu otrzymania gęstego budyniu. Wyłączyć, przykryć folią , by nie zrobił się kożuch i wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając stopniowo po 1 łyżce ostudzonego budyniu.Miksować do momentu otrzymania masy budyniowej.

Wykonanie masy śmietanowej:
12 l śmietany ubić z 1 łyżką cukru pudru i 2 śmietanami fix na sztywna masę.

Wykonanie karmelizowanego słonecznika:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i po chwili wrzucamy łuskane nasiona słonecznika. Prażymy do chwili skarmelizowania go ( złocisty kolor). Uwaga! Trzeba stale mieszać by nam się nie przypalił karmel!
Składanie placka:
Dno: 1 placek ciemnego biszkoptu posmarowany na całej powierzchni dżemem z czarnej porzeczki.
Na to nakładamy wystudzony prażony słonecznik, na który nakładamy masę budyniową.
Całość przykrywamy drugim plackiem ciemnego biszkoptu, który również smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na całość nakładamy masę śmietanową i posypujemy ją kolorową posypką. Placek wstawiamy do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień kiedy to smaki się przegryzą.Smacznego!

karnawałowy chrupaniec
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx