Szarlotka ze śmietaną bez pieczenia

Prosta szarlotka, na pewno każdemu się uda. Polecam!

  • Składniki:
  • okrągłe lub podłużne biszkopty
  • woda z sokiem z cytryny do ich nasączenia
  • 1 l musu jabłkowego( prażone jabłka)
  • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
  •  1/2 l śmietanki 36 %
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki żelatyny na 1/3 szkl. wrzątku
  • kakao do posypania śmietany

Wykonanie:
Biszkopty ułożyć na blaszkę prostokątną. Nasączyć je wodą z sokiem z cytryny. Jabłka wyjąć ze słoja do rondelka. Podgrzać je i wyłączyć. Wsypać do gorących galaretkę suchą i dobrze wymieszać. Przelać na warstwę wyłożonych biszkoptów. Przełożyć wystudzone do lodówki. Tymczasem do żelatyny wlać wrzącą wodę, dobrze ją rozmieszać i wystudzić( jednak nie może się żelować). Śmietanę ubić z cukrem na sztywno a na końcu dodać chłodną lejącą się żelatynę. Szybko wymieszać i nałożyć na warstwę jabłek .Ponownie przełożyć do lodówki w celu zżelowania się warstw szarlotki. Tuż przed podaniem posypać kakao. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx