Prosta szarlotka, na pewno każdemu się uda. Polecam!
- Składniki:
- okrągłe lub podłużne biszkopty
- woda z sokiem z cytryny do ich nasączenia
- 1 l musu jabłkowego( prażone jabłka)
- 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
- 1/2 l śmietanki 36 %
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki żelatyny na 1/3 szkl. wrzątku
- kakao do posypania śmietany
Wykonanie:
Biszkopty ułożyć na blaszkę prostokątną. Nasączyć je wodą z sokiem z cytryny. Jabłka wyjąć ze słoja do rondelka. Podgrzać je i wyłączyć. Wsypać do gorących galaretkę suchą i dobrze wymieszać. Przelać na warstwę wyłożonych biszkoptów. Przełożyć wystudzone do lodówki. Tymczasem do żelatyny wlać wrzącą wodę, dobrze ją rozmieszać i wystudzić( jednak nie może się żelować). Śmietanę ubić z cukrem na sztywno a na końcu dodać chłodną lejącą się żelatynę. Szybko wymieszać i nałożyć na warstwę jabłek .Ponownie przełożyć do lodówki w celu zżelowania się warstw szarlotki. Tuż przed podaniem posypać kakao. Smacznego!