Sezon na szparagi w pełni, także korzystajmy z jego smaku i zdrowotności. Dzisiaj proponuję zapiekane z serem. Można je jeść jako przystawkę lub do obiadu, kolacji jako dodatek do innych dań. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. szparagów ( ja miałam zielone)
- 1 krążek serka camembert
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki lub prażone ziarna dyni, słonecznika do posypania
- sól
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć łepki a z łodyg zdrewniałe końce. Oczyścić łodygi i wrzucić do osolonego wrzątku na minutę. Odcedzić na sicie i podzielić łodygi na mniejsze kawałki ok 2 cm.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić zarówno łodygi szparagów jak ich łepki. Smażyć 5 minut a potem włożyć ser podzielony na mniejsze kawałki. Smażyć wszystko razem do lekkiego rozpuszczenia się sera. Na końcu oprószyć drobno pokrojoną natką pietruszki lub prażonymi na suchej patelni ziarnami.
Uwaga!
Jeżeli dostaniecie uda Wam się kupić bardzo młode szparagi to nie trzeba ich podgotowywać we wrzątku tylko od razu usmażyć w masełku. Smacznego!