Ten jabłecznik może zrobić nawet dziecko. Jest to łatwy i super bombowy przepis na miękkie i pyszne ciasto do kawki. A ponadto bez grama tłuszczu. Przepis z notesu mojej mamy. Polecam!
- Składniki:
- 6-8 jabłek
- 3 duże jaja wyjęte z lodówki
- 150 g drobnego cukru
- 150 g mleka w temp. pokojowej
- kilka kropel esencji waniliowej lub cukier waniliowy ( 1 łyżeczka)
- 300 g przesianej mąki pszennej tortowej
- 20 g proszku do pieczenia
- na lukier:
- ok.80 g cukru pudru
- 10 g gorącej wody
Wykonanie:
Jabłka umyć, wraz ze skórą pokroić miąższ na drobno i przełożyć na blaszkę 20x 30 cm wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia.
Całe jaja ubić z cukrem do białości, dodać esencję waniliową lub cukier waniliowy i cały czas ubijając dolewać stopniowo mleko i dodawać tez po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. ciasto dobrze ubite nakładamy równomiernie na jabłka. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 50 min( suchy patyczek).
Lukier: cukier puder zalewamy gorącą wodą i mieszamy łyżką do uzyskania lejącego się lukru. Polewamy upieczony placek esami floresami. Smacznego!