Szynka pieczona w czerwonym winie
Szynka ma chrupiącą skórkę i jest miękka w środku. Przepis z klasztornej kuchni pochodzi od siostry Faustyny. Polecam !
- Składniki:
- 1,5 kg szynka wieprzowa włożona w siatkę masarską
Marynata: - 2 szkl. czerwonego wina wytrawnego
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Wykonanie:
Szynkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W miseczce zrobić marynatę:
Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o małych oczkach dodać do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i resztę podanych składników marynaty.Wszystko dobrze wymieszać i taką marynatą natrzeć dobrze mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i piec pod przykryciem w temp. 180 stopni C 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewać kilka razy szynkę marynatą. Pod koniec pieczenia szynkę odkryć by się przyrumieniła. Wyjąć, wystudzić, zawinąć w folię aluminiową i trzymać w lodówce. Nadaje się do krojenia na cienkie plastry jako wędlina na pieczywo lub pokrojona w grubsze kawałki i polana sosem do obiadu. Smacznego!