Szynka pieczona w czerwonym winie

Szynka pieczona w czerwonym winie

Szynka ma chrupiącą skórkę i jest miękka w środku. Przepis z klasztornej kuchni pochodzi od siostry Faustyny. Polecam !

 

  • Składniki:
  • 1,5 kg szynka wieprzowa włożona w siatkę masarską
    Marynata:
  • 2 szkl. czerwonego wina wytrawnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

 

Wykonanie:
Szynkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.

W miseczce zrobić marynatę:
Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o małych oczkach dodać do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i resztę podanych składników marynaty.Wszystko dobrze wymieszać i taką marynatą natrzeć dobrze mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i piec pod przykryciem w temp. 180 stopni C 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewać kilka razy szynkę marynatą. Pod koniec pieczenia szynkę odkryć by się przyrumieniła. Wyjąć, wystudzić, zawinąć w folię aluminiową i trzymać w lodówce. Nadaje się do krojenia na cienkie plastry jako wędlina na pieczywo lub pokrojona w grubsze kawałki i polana sosem do obiadu. Smacznego!

 

 

Szynka pieczona w czerwonym winie

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx