Na upały jak znalazł. Jest orzeźwiająca a wyglądem przypomina słoneczko. Przepis ,, Rozkosznego”.Polecam!
- Składniki na ciasteczkowy spód formy o średnicy 23 cm:
- 200 g ciastek maślanych
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli drobnoziarnistej morskiej
- 90 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- Składniki na masę mangową:
- 1 łyżka żelatyny
- 1/3 szkl ( 80 ml) wody
- 1 puszka pulpy mango
- 2 łyżki soku z limonki
- 200 g mascarpone
- 1 szkl ( 120g ) cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Ciastka, kardamon i sól zblendować na pył. Dodać przestudzone masło. Wymieszać i uformować spód mocno go dociskając by się nie kruszył. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C dół, góra na 10 minut. Ma być lekko zarumieniony.
W rondlu wymieszać żelatynę w wodzie i pozostawić do napęcznienia na ok. 15 min. Potem przełożyć na mały ogień, roztopić ale uważać żeby się nic nie zagotowało, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące! Rozpuszczoną natychmiast zdjąć z ognia i dodać do niej 1/3 szkl. pulpy mango tj ok 80 ml. Wymieszać z sokiem z limonki. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać do tej masy 1/4 szkl .mango z żelatyną. Wymieszać i wlać resztę mango z solą. Wszystko przelać na ostudzony podpieczony spód. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Smacznego!