Tort babci Krysi
Ten przepyszny tort cytrynowy znika z talerza w mgnieniu oka. Rozpływający się w ustach krem cytrynowy z mięciutkim biszkoptem pozostaje w naszej pamięci przez dłuższy okres czasu.
- Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki mąki tortowej do ciasta
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 dżem (do smarowania płatów tortu)
- 0,5 szklanki czarnej zaparzonej herbaty (służy do nasączenia blatów tortu)
- sok cytrynowy lub wódka (służy do nasączenia razem z czarną herbatą)
- Składniki na krem:
- 0,5 litra mleka
- 2 jaja
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 kostki masła lub 1 kostka masła + 1 kostka masła roślinnego
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 szklanka cukru
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 100 g rodzynek i pokruszonych orzechów (do obsypania boków i wierzchu tortu pokrytego kremem)
Wykonanie:
CIASTO – 5 całych jaj ubijać z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym przez 5 minut na parze. Następnie odstawić i ubijać robotem do białości. Do tego dodawać stopniowo 0,5 szklanki mąki tortowej i pół szklanki mąki ziemniaczanej. Na końcu dodać 1,5 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia. Do wysmarowanej tortownicy wlać przygotowane ciasto i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C około 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i zimne przekroić na 3 części. Skórkę górnego płatu biszkoptu należy ściąć tak by pozostał on płaski. To co ścięliśmy kruszymy i pozostawiamy, bo przyda się do oprószenia brzegów posmarowanego kremem tortu wraz z rodzynkami i posiekanymi na drobno orzechami.
PONCZ – Płaty ciasta nasączamy zaparzoną czarną herbatą (0,5 szklanki) wymieszaną z sokiem z jednej cytryny lub wódką. Robimy to w ten sposób, że zaczynamy łyżeczką nalewać przygotowany poncz od brzegów aż do środka.
KREM – 0,5 litra mleka i 0,5 szklanki cukru zagotować na wolnym ogniu. Osobno 2 jaja ubijać z 0,5 szklanką cukru do białości, do tego dodać 2 czubate łyżeczki mąki. Do masy jajecznej wlewać ostrożnie i stopniowo gorące mleko z cukrem, cały czas miksując. Uzyskaną pianę wlewamy z powrotem do garnka, w którym zostało ugotowane mleko. Gotować i mieszać, aż z tej masy uzyskamy gęsty budyń, który należy wystudzić. Robotem rozetrzeć 2 kostki masła i do tego stopniowo ciągle mieszając dodawać budyń. Podzielić krem na dwie części w proporcjach: 1/4 kremu na krem cytrynowy i 3/4 na krem kakaowy. Do pierwszej dodać skórkę i sok z cytryny (całość delikatnie mieszając). Uzyskamy krem cytrynowy. Drugą część kremu łączymy z kakaem.
TORT – Upieczony biszkopt dzielimy na trzy równe części. Ukruszone resztki biszkoptu zostawiamy do udekorowania bocznych ścian tortu. Dolny płat smarujemy dowolnym dżemem, pozostałe dwa uprzednio nasączamy ponczem i smarujemy kremem. Składamy tort cytrynowy: 1 warstwa płat biszkoptu z dżemem na to 2 warstwa z kremem cytrynowym, na to 3 warstwa też z kremem kakaowym. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem kakaowym. Powierzchnię tortu dowolnie dekorujemy owocami, czy bakaliami. Boki zaś okruszkami biszkoptu. Całość należy schłodzić.
Smacznego 🙂
Tort wygląda przepysznie. Po składnikach można wywnioskować że musi być smaczny.
Dziękuję, tak jest faktycznie.Polecam!