Tureckie bułki odrywane

Są to bułki dla ludzi cierpliwych. Szybko je się robi ale długo na nie czeka. Jednak szybko po upieczeniu znikają z talerzy, takie są smaczne. Przepis podpatrzony od koleżanki, która go wyszperała z zeszytu swojej mamy. Zastanawiałyśmy się dlaczego mają nazwę tureckie… Smaczne, spróbujcie je zrobić. Polecam!

  • Składniki:
  • 900 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 250 ml wody mineralnej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • czarnuszka lub mak albo sezam do posypania bułek

Wykonanie:

Wszystkie składniki ze sobą połączyć w misce, ręką zagnieść kulę, przykryć ją ściereczką i czekać w cieple 2 godziny aż ciasto urośnie. Potem jeszcze raz  je zagnieść,  odrywać kule, kłaść je  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jedna obok drugiej. Zostawić do leżakowania na 1 godzinę. Po tym czasie  każdą kulę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem,sezamem lub czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 50 min     ( do suchego patyczka). Jeść odrywając bułki jedną od drugiej. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx