Przepis Jadzi Kwiek żywcem ściągnięty z gazety,, Chwila dla Ciebie”. Ciekawa byłam połączenia marchewki z pieczonymi udkami. Myślę, że były smaczne i tak jak u Jadzi zagoszczą również u mnie w stałym repertuarze. Polecam!
- Składniki:
- 2 udka z kurczaka ( ja miałam 6 szt)
- 1 marchew ( u mnie 3 szt)
- 1-2 ząbki czosnku ( dałam 3 ząbki)
- oliwa ( dałam olej rzepakowy)
- tymianek
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Udka umyć , osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 30 min. Następnie je wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 min. Tymczasem obrać czosnek, posiekać, obrać marchew i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć ją z czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. wyjąć podpieczone udka i warzywami je posypać , skropić olejem. Dalej piec przykryte folią aluminiową w 180 stopniach C ok. 30 minut. Na końcu udekorować drobno pokrojoną natką pietruszki. Pycha!