Udka w pikantnej marchewce

Przepis Jadzi Kwiek żywcem ściągnięty z gazety,, Chwila dla Ciebie”. Ciekawa byłam połączenia marchewki z pieczonymi udkami. Myślę, że były smaczne i tak jak u Jadzi zagoszczą również u mnie w stałym repertuarze. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 udka z kurczaka ( ja miałam 6 szt)
  • 1 marchew ( u mnie 3 szt)
  • 1-2 ząbki czosnku ( dałam 3 ząbki)
  • oliwa ( dałam olej rzepakowy)
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Udka umyć , osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 30 min. Następnie je wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 min.  Tymczasem obrać czosnek, posiekać, obrać marchew i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć ją z czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. wyjąć podpieczone udka i warzywami  je posypać , skropić olejem. Dalej piec przykryte folią aluminiową w 180 stopniach C ok. 30 minut. Na końcu udekorować drobno pokrojoną natką pietruszki. Pycha!

udka w pikantnej marchewce
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx