Udka z kurczaka w sosie śmietanowo- pieczarkowym

Smaczne, aromatyczne udka polecam na obiad. Mogą być podane z ziemniakami gotowanymi, kaszą, ryżem, kluskami lub makaronem.  Smakują tez podane z pajdą chleba maczaną w pysznym aromatycznym pachnącym grzybami sosie. Polecam!

  • Składniki:
  • 4 udka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 pieczarek
  • 240 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 1 mała śmietanka 30%
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Umyć grzyby, osuszyć i pokroić w plasterki. Z udek ściągnąć skórkę i wyciąć ścięgna tłuszczu. Umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym, Posolić i oprószyć pieprzem z każdej strony. Cebulę i czosnek obrać i cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać tłuszcz i na gorącym oleju przyrumienić z każdej strony udka. Przełożyć je na talerz, a na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem. Zalać wszystko śmietaną zmieszaną z oregano i gałką muszkatołową. Smażyć z cebulą do zredukowania śmietany o połowę. Włożyć przyrumienione udka, zalać bulionem, dodać pieczarki i dusić całość ok pół godziny do miękkości mięsa. Zredukować powstały sos i ewentualnie go dosmaczyć jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx