Letnie udka z kurczaka z sałatką owocową
Upał to i obiad letni. Proponuję udka z kurczaka i sałatkę do nich wg przepisu siostry Teresy.
- Składniki na udka:
- 6 szt udek lub podudzi z kurczaka
Na marynatę: - 2 łyżki miodu
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- troszeczkę oleju
Do pieczenia: - 1 mandarynka
- 1 cebula czerwona
Wykonanie udek:
Składniki marynaty połączyć ze sobą przelać marynatę do miski. Udka lub podudzia umyć, odsączyć na ręczniku papierowym i włożyć do miski z marynatą. Wszystko dobrze wymieszać i odłożyć na godzinę lub na noc do lodówki. Przełożyć do garnka wraz z marynatą dodać cząstki mandarynki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość dusić do miękkości mięsa. Jeżeli zaistnieje potrzeba to w trakcie duszenia można podlać wodą. Od czasu do czasu przekręcić mięso na drugą stronę.
Do tych udek pasuje sałatka owocowa.
- Składniki:
- 1 sałata zielona
- 1 pomarańcza
- 10 truskawek
- 1 ser sałatkowy dowolny np. feta
- 1 jogurt naturalny
- zielony koperek
Wykonanie:
Sałatę umyć, odsączyć i porwać na mniejsze kawałki. Dodać do niej pokrojone truskawki, pokrojoną obraną pomarańczę, pokrojony ser feta. Całość zalać jogurtem naturalnym i dobrze wymieszać. Na końcu posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem.
Smacznego! 🙂