Letnie udka z kurczaka z sałatką owocową

Letnie udka z kurczaka z sałatką owocową

 

Upał to i obiad letni. Proponuję udka z kurczaka i sałatkę do nich wg przepisu siostry Teresy.

 

  • Składniki na udka:
  • 6 szt udek lub podudzi z kurczaka
    Na marynatę:
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • troszeczkę oleju
    Do pieczenia:
  • 1 mandarynka
  • 1 cebula czerwona

 

Wykonanie udek:
Składniki marynaty połączyć ze sobą przelać marynatę do miski. Udka lub podudzia umyć, odsączyć na ręczniku papierowym i włożyć do miski z marynatą. Wszystko dobrze wymieszać i odłożyć na godzinę lub na noc do lodówki. Przełożyć do garnka wraz z marynatą dodać cząstki mandarynki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość dusić do miękkości mięsa. Jeżeli zaistnieje potrzeba to w trakcie duszenia można podlać wodą. Od czasu do czasu przekręcić mięso na drugą stronę.
Do tych udek pasuje sałatka owocowa.

 

  • Składniki:
  • 1 sałata zielona
  • 1 pomarańcza
  • 10 truskawek
  • 1 ser sałatkowy dowolny np. feta
  • 1 jogurt naturalny
  • zielony koperek

 

Wykonanie:
Sałatę umyć, odsączyć i porwać na mniejsze kawałki. Dodać do niej pokrojone truskawki, pokrojoną obraną pomarańczę, pokrojony ser feta. Całość zalać jogurtem naturalnym i dobrze wymieszać. Na końcu posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem.
Smacznego! 🙂

udka z kurczaka z sałatką owocową

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx