Ulepszona szarlotka

Przepis znalazłam w gazecie,,Tina”. Jest to szarlotka na kruchym cieście z delikatną bezą i kruszonką. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 2\3 szkl. cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • mielony cynamon

Wykonanie:

Z mąki, 1\3 szkl. cukru, masła, z 1  cukru waniliowego , proszku do pieczenia i 5 żółtek zagnieść kruche ciasto. Włóż je do lodówki na 30 min. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Domieszaj sok z cytryny, proszek budyniowy, 1 cukier waniliowy i cynamon do smaku. Oderwij 1\3 schłodzonego ciasta. Resztę rozwałkuj i wylep nim spód blachy wyłożony pergaminem. Nałóż jabłkowe nadzienie. Białka ubij z resztą cukru. Połącz z mąką ziemniaczaną. Wyłóż na  jabłka. Pozostałe ciasto zetrzyj wprost na bezę. Piecz 50 min. w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx