Uszka z grzybami

Uszka zazwyczaj lepię do barszczu czerwonego na Wigilię. Z podanych składników wyjdzie ok. 25 szt. Surowe mrożę na omąconej desce do krojenia ok. pół godziny a następnie przesypuję do woreczków foliowych i żądaną porcję tuż przed wieczerzą wigilijną wrzucam na osolony wrzątek z kilkoma kroplami oleju. Po wypłynięciu gotuję ok. 3 minuty. Smacznego!

  • Składniki na farsz:
  • garść grzybów suszonych ok. 50g
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz i sól
  • Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml wrzątku

Wykonanie:

Grzyby ugotować z solą, odcedzić i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę  i dodać do grzybów. Wszystko razem zmielić w maszynce do mięsa. Odstawić na bok.

W miskę przesiać mąkę, dodać sól, wlać wrzątek Zarobić ciasto. Podzielić na pół, każdą część cienko rozwałkować , podzielić radełkiem na kwadraty ok. 3 cm. Na środek każdego kwadracika nałożyć farsz grzybowy, złożyć na pół. W uzyskanym  trójkącie  zlepić boki  a ich końce owinąć wokół palca. Wykonane surowe uszka zamrozić. Polecam do wigilijnego barszczyku. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx