Uszka zazwyczaj lepię do barszczu czerwonego na Wigilię. Z podanych składników wyjdzie ok. 25 szt. Surowe mrożę na omąconej desce do krojenia ok. pół godziny a następnie przesypuję do woreczków foliowych i żądaną porcję tuż przed wieczerzą wigilijną wrzucam na osolony wrzątek z kilkoma kroplami oleju. Po wypłynięciu gotuję ok. 3 minuty. Smacznego!
- Składniki na farsz:
- garść grzybów suszonych ok. 50g
- 1 duża cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- pieprz i sól
- Składniki na ciasto:
- 2 szkl. maki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 150 ml wrzątku
Wykonanie:
Grzyby ugotować z solą, odcedzić i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę i dodać do grzybów. Wszystko razem zmielić w maszynce do mięsa. Odstawić na bok.
W miskę przesiać mąkę, dodać sól, wlać wrzątek Zarobić ciasto. Podzielić na pół, każdą część cienko rozwałkować , podzielić radełkiem na kwadraty ok. 3 cm. Na środek każdego kwadracika nałożyć farsz grzybowy, złożyć na pół. W uzyskanym trójkącie zlepić boki a ich końce owinąć wokół palca. Wykonane surowe uszka zamrozić. Polecam do wigilijnego barszczyku. Smacznego!