Vegeta domowa

Domowa vegeta

Vegeta domowa

 

Vegeta zrobiona z myślą o zimie. W ten sposób możesz zachować warzywa, które obrodziły Ci w sezonie letnim w ogródku.

 

  • Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg korzenia pietruszki z zieloną natką
  • 1 kg selera (korzeń i natka)
  • 1 kg pora
  • 1 kg cebuli
  • garść lubczyku
  • garść majeranku
  • 1 łyżkę curry
  • 1 łyżkę kurkumy
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler pokroić drobno. Por, cebulę pokroić w piórka. Natkę selera i pietruszki drobno poszatkować. Całość wysuszyć (ja suszę w maszynie do suszenia grzybów) partiami kilka dni. Wysuszone warzywa mieszam i młócę w młynku do kawy (można na pył, ale ja wolę większe kawałki). Przełożyć do miski, dodać zioła i sól, pieprz dobrze wymieszać. Przesypać do suchych słoi i zakręcić. Vegetę stosuję do wszystkiego, sosów, zup, dosmaczenia dań zarówno na zimno jak i na ciepło.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx