Wegetariański pasztet
- Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej (ok. 25 minut) fasolki adzuki
- 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 1 puszka suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 por (jego biała część)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka koperku zielonego lub suszonego
- szczypta suszonego tymianku
- oliwa do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę (ze słoika od pomidorów), a jeżeli będzie za mało to dodać trochę oliwy z 1 tłoczenia lub jak kto ma to jeszcze lepiej olej kokosowy. Na niej przyrumienić drobno pokrojony por i przetarty przez praskę czosnek. Po chwili do tego dołożyć przetartą na tarce o grubych oczkach cukinię. Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić je na małe cząsteczki. Dołożyć na patelnię. Całość chwilę podsmażać. Po czym przełożyć do miski i wymieszać z ugotowaną fasolką i kaszą jaglaną. Wszystko dosmaczyć solą, pieprzem i przyprawami. Przygotować foremkę keksową, przełożyć ją papierem do pieczenia tak by wystawały z formy boki tego papieru. Włożyć masę, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni C na ok pół godziny. Wystudzony pasztet wyjąć na półmisek (bez papieru). Można jeść jako samodzielne danie lub z pieczywem. Jeżeli lubicie możecie jeść z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego 🙂