Smaczne ostre leczo mi wyszło. Lubisz łagodniejsze to nie dawaj chili z pieprzem cayenne. Polecam!
- Składniki:
- 250 g grzybów boczniaków ( możesz zastąpić pieczarkami lub grzybami leśnymi)
- 2 cebule
- 3 papryki czerwone
- 2 cukinie
- 1 puszka pomidorów
- 2 puszki mix orkiszowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: słodka i ostra papryka w proszku, chili z pieprzem cayenne,
- sól i pieprz
- szczypta cukru
- może być i nie musi 1 puszka białej fasolki
Wykonanie:
Boczniaki umyć, pokroić wzdłuż jak flaczki i osuszyć na sicie. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Potem dołożyć grzyby i je przesmażyć. Odłożyć na bok.
W dużym garnku rozgrzać olej i na nim przesmażyć papryki pocięte w krótkie paseczki. Dołożyć do nich cukinię pokrojoną w kostkę. Zalać wszystko zawartością puszki z pomidorami. Dusić do miękkości warzyw. Dodać sos sojowy i przyprawy. Do smaku dodać sól i pieprz. Wymieszać, na końcu dodać przesmażone boczniaki z cebulką i znowu całość delikatnie wymieszać. Smacznego!