Wegetariańskie ostre leczo z boczniakami

Smaczne ostre leczo mi wyszło. Lubisz łagodniejsze to nie dawaj chili z pieprzem cayenne. Polecam!

  • Składniki:
  • 250 g grzybów boczniaków ( możesz zastąpić pieczarkami lub grzybami leśnymi)
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 2 cukinie
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 puszki mix orkiszowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: słodka i ostra papryka w proszku, chili z pieprzem cayenne,
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • może być i nie musi 1 puszka białej fasolki

Wykonanie:
Boczniaki umyć, pokroić wzdłuż jak flaczki i osuszyć na sicie. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Potem dołożyć grzyby i je przesmażyć. Odłożyć na bok.
W dużym garnku rozgrzać olej i na nim przesmażyć papryki pocięte w krótkie paseczki. Dołożyć do nich cukinię pokrojoną w kostkę. Zalać wszystko zawartością puszki z pomidorami. Dusić do miękkości warzyw. Dodać sos sojowy i przyprawy. Do smaku dodać sól i pieprz. Wymieszać, na końcu dodać przesmażone boczniaki z cebulką i znowu całość delikatnie wymieszać. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx