Różnie robiłam przetwory z wiśni ale takim sposobem pierwszy raz. Jest przy tym troszeczkę pracy rozciągniętej w czasie, ale jeżeli chcesz mieć wiśnie szkliste, twarde do ciast , naleśników czy lodów to jest przepis dla Ciebie. Polecam!
- Składniki:
- wiśnie
- cukru tyle ile ważą wydrylowane wiśnie
Wykonanie:
Wiśnie przepłukać, wydrylować i zważyć. Dać tyle cukru ile ważą wiśnie. Odstawić na 24 godz. Na drugi dzień zlać z nich sok i go przegotować. Gorącym sokiem zalać na 24 godz. wiśnie. na 3 dzień znowu zlać sok, przegotować i zalać gorącym wiśnie. na 24 godz. W czwartym dniu zlać sok, przegotować a wiśnie ciasno upchnąć w słoikach i zalać je gorącym syropem. Słoje zakręcić i od wrzenia pasteryzować jeszcze 15 min. Wyjąć , przekręcić do góry dnem i wystudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!