Ogórki kiszone z pomidorami

Pomysł podpatrzony z kuchni gruzińskiej , gdzie gospodyni kisiła ogórki z pomidorami w jednym słoiku. Spróbuj , może ci się podoba?

  • Składniki do 1 słoja:
  • kilka dłuższych, twardych ogórków
  • kilka twardych pomidorów najlepiej lima
  • 2 gałązki zielonego kopru
  • kilka ząbków czosnku
  •  2 korzenie chrzanu
  • kilka liści wiśni lub winogrona
  • sól niejodowana kamienna( na 1 l wody 2 łyżki soli)
  • szczypta cukru
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:
Ogórki po zerwaniu moczyć w zimnej wodzie, pomidory umyć, wyciąć z nich ogonki. Czosnek  obrać,   liście umyć, chrzan obrać i umyć. Na dno słoja kładę po gałązce kopru, liście , liść laurowy, ziele angielskie i na to pionowo układam ogórki ciasno, jeden przy i na drugim. W boki upycham chrzan i czosnek. Na wierzchu ogórków układam warstwę pomidorów. Wszystko zakrywam pozostałymi liśćmi i gałązką kopru. Całość zalewam przegotowaną wodą z solą i szczypta cukru. Ja zalewam lekko ciepłą zalewa i zakręcam słój. Trzymam kilka dni w cieple, a jak widzę, że zaczynają się kisić to przenoszę w chłodne miejsce. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx