Ten gulasz to typowo jesienny obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam grzyby kurki, które nadały mu piękny aromat jesiennych darów lasu. Polecam z ziemniakami, ale też pasuje do kaszy czy ryżu. Nawet można go spożyć na kolację z pieczywem. Ważne, żeby był podgrzany, cieplutki i sycący. Smacznego!
- Składniki:
- porcja mięsa gulaszowego wołowego ( ja miałam 350 g)
- przyprawa do mięs wołowych
- sól i pieprz
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 2 garście kurek ( możesz zastosować w tym daniu dowolne grzyby)
- 1 mała śmietana 30%
Wykonanie:
Grzyby oczyścić ( ja posypałam je mąką i podlałam odrobiną wody), Następnie jeszcze każdy grzyb dokładnie przejrzałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Na oleju zeszklić cebulę , włożyć pokrojone grzyby i je chwilę podsmażyć. Dodać do smaku sól i pieprz.
Mięso umyć, oczyścić, osuszyć i przesmażyć na patelni w której przygotowaliśmy grzyby. Zalać ciepłą wodą i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa. Potem dodać przesmażoną cebulkę z kurkami i jeszcze chwilę wszystko razem poddusić. Na końcu wlać zaprawioną śmietanę z odrobiną sosu, który się wytworzył w trakcie duszenia mięsa. Mieszając doprowadzić do zagotowania i jeszcze do smaku dodać sól i pieprz oraz ulubione przyprawy np. do mięsa wołowego. Podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem, ryżem lub chlebem. Smacznego!