Wołowy gulasz z kurkami

 

Ten gulasz to typowo jesienny obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam grzyby kurki, które nadały mu piękny aromat jesiennych  darów lasu. Polecam z ziemniakami, ale też pasuje do kaszy czy ryżu. Nawet można go spożyć na kolację z pieczywem. Ważne, żeby był podgrzany, cieplutki i sycący. Smacznego!

  • Składniki:
  • porcja mięsa gulaszowego wołowego ( ja miałam 350 g)
  • przyprawa do mięs wołowych
  • sól i pieprz
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 2 garście kurek ( możesz zastosować w tym daniu dowolne grzyby)
  • 1 mała śmietana 30%

Wykonanie:
Grzyby oczyścić ( ja posypałam je mąką i podlałam odrobiną wody),  Następnie jeszcze każdy grzyb dokładnie przejrzałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Na oleju zeszklić cebulę , włożyć pokrojone grzyby i je chwilę podsmażyć. Dodać do smaku sól i pieprz.
Mięso umyć, oczyścić, osuszyć i przesmażyć na patelni w której przygotowaliśmy grzyby. Zalać ciepłą wodą i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa. Potem dodać przesmażoną cebulkę z kurkami i jeszcze chwilę wszystko razem poddusić. Na końcu wlać zaprawioną śmietanę z odrobiną sosu, który się wytworzył w trakcie duszenia mięsa. Mieszając doprowadzić do zagotowania i jeszcze do smaku dodać sól i pieprz oraz ulubione przyprawy np. do mięsa wołowego. Podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem, ryżem lub chlebem. Smacznego!

 

 

 

 

    wołowy gulasz z kurkami
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx