Przepis z audycji radiowej. Wyszedł tak pyszny, że w trakcie jego wykonania wyjadany był z garnka.Polecam!
- Składniki:
- 1 kg papryki słodkiej ( u mnie czerwona)
- 1 kg pomidorów ( u mnie lima)
- 1 kg śliwek ( u mnie węgierki)
- 1 kg cebuli ( u mnie żółta)
- Zalewa:
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. octu 10% ( lubisz ostry to daj więcej octu!)
- 2 łyżki soli niejodowanej ( u mnie kłodawska)
- 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki vegety ( ja dałam 1 łyżkę curry)
- 2 słoiki małego koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Pomidory umyć , wierzchołki naciąć i sparzyć wrzątkiem a jak wystygną ściągnąć z nich skórkę. drobno pokroić i dusić w dużym garnku. Cebulę obrać i drobno pokroić. dodać do pomidorów. Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Wrzucić do garnka z pomidorami i cebulą. Paprykę umyć, pousuwać nich gniazda z nasionami i drobno pokrojoną dodać do warzyw i śliwek. Składniki zalewy wymieszać ze sobą i wlać do całości. Chwilę pogotować, zblendować zawartość i przelać do czystych wyparzonych słoików gorący ketchup. Zakręcić nakrętkami i przekręcić tak by były na dole blatu stołu( do góry nogami). Przykryć szczelnie kocem- tak zwana sucha pasteryzacja. Trzymać do wystudzenia słoików. Potem przenieść w chłodne miejsce np do piwnicy. Taki ketchup domowy smakuje wyśmienicie. Zróbcie a nie pożałujecie!