Logo - PyszneBoDomowe.pl

Wykwintna żurawina w słoje



Taka żurawina nadaje się do mięs, pasztetów, ryb, drobiu a nawet masy makowej w ciastach. Posmakujecie jej i gwarantuję, że już sklepowa Wam nie ędzie smakować tak jak ta, zrobiona domowym sposobem. Polecam!

  • Składniki:
  • 600 g surowej żurawiny
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 duże tarte jabłko najlepiej kwaskowe
  • sok z 1 pomarańczy
  • 25 ml wiśniówki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu lub chili

Wykonanie:
Do garnka wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy do rozpuszczenia cukru.   4/5 żurawiny wkładamy do garnka i dodajemy jabłko tarte bez skóry i gniazd nasiennych. Całość gotujemy ok. 35 min od czasu do czasu mieszając. Potem dodajemy wiśniówkę, resztę żurawiny, miód i delikatnie mieszając gotujemy krótko ażeby miód nie stracił swoich właściwości. Gorącą żurawinę przekładamy do wyprażonych słoików. Nie pasteryzujemy, wystarczy dobrze zakręcić i przekręcić słoiki do góry nogami. Smacznego!



0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x