Wykwintne powidła śliwkowe

Wykwintne powidła śliwkowe

Wykwintne powidła śliwkowe

 

Kochani, obiecywałam przepis na te powidła. Wyszły ciemne, aromatyczne i w całym domu od 3 dni pachnie cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, wanilią i wędzoną śliwką. Powidła są dla kochających gotowanie i wytrwałych, bowiem smażymy je w pierwszym dniu kilka godzin, w drugim 2 godziny a w trzecim godzinę. Ale za ten niezwykły smak nie oddałabym żadnego słoika nikomu!  Do dzieła!

 

  • Składniki:
  • wiadro śliwek najlepiej węgierek
  • 1 szklanki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 7 wędzonych śliwek (dostałam na rynku)
  • szczypta soli
  • Przyprawy: kilka goździków, szczypta cynamonu (można więcej wg uznania), szczypta tartej gałki muszkatołowej

 

Wykonanie:
Śliwki umyć i wypestkować. Zostawić na noc w garnku o grubym dnie. Na drugi dzień podsmażyć je od czasu do czasu mieszając. Dodać startą skórkę z cytryny uprzednio porządnie wyszorowanej. Następnie cukry, sól i przyprawy. Na końcu dodać drobno pokrojone wędzone śliwki. Wszystko dobrze wymieszać i prużyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez kilka godzin. Jak już Wam znudzi się pilnowanie śliwek to je wyłączcie. Przykryjcie pokrywką. W następnym dniu czynność powtórzyć i smażyć śliwki na małym ogniu ok. 2 godziny. Przykryj, a ostatniego dnia smaż je godzinę i napełnij wyparzone słoiki. Powidła są najlepsze na chlebie, waflu andrucie lub wyjadane prosto ze słoików.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx