Zapiekanka bolońska

W lodówce miałam porcję mięsa mielonego i nie chciałam z niej robić tradycyjnych kotletów ani pulpetów, więc zrobiłam taką oto zapiekankę. Przepis z internetu, zapiekanka wyszła pyszna więc ją wszystkim polecam!

  • Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego ( ja miałam wieprzowe)
  • 200 g makaronu grubszego ( miałam kokardki)
  • 1 op. mrożonej włoszczyzny pociętej w paski
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 -3 łyżek masła
  • ok. 1 szkl. mleka
  • tarty żółty ser

Wykonanie:
Makaron należy ugotować a’l dente. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy do niej mięso mielone i czosnek oraz sól i pieprz do smaku i przesmażamy dodając do całości ok pół szkl. wody. Całość dusimy do miękkości mięsa .Potem wkładamy zawartość puszki pomidorów z zawartością, koncentrat pomidorowy, mrożoną włoszczyznę i całość dusimy do miękkości warzyw. W naczyniu żaroodpornym na jego dno rozkładamy ugotowany makaron, na to zawartość patelni. Robimy sos beszamel: na patelni rozpuszczamy masło, na nim przesmażamy mąkę i dolewamy tyle mleka , żeby uzyskać gęsty sos. dosmaczamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sosem polewamy naszą zapiekankę. Na jej powierzchni równomiernie rozkładamy tarty żółty ser. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach C ok 25 min góra, dół na środkowym położeniu półki piekarnika. Smacznego!

zapiekanka bolońska

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx