W lodówce miałam porcję mięsa mielonego i nie chciałam z niej robić tradycyjnych kotletów ani pulpetów, więc zrobiłam taką oto zapiekankę. Przepis z internetu, zapiekanka wyszła pyszna więc ją wszystkim polecam!
- Składniki:
- 300 g mięsa mielonego ( ja miałam wieprzowe)
- 200 g makaronu grubszego ( miałam kokardki)
- 1 op. mrożonej włoszczyzny pociętej w paski
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
- 50 g mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 -3 łyżek masła
- ok. 1 szkl. mleka
- tarty żółty ser
Wykonanie:
Makaron należy ugotować a’l dente. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy do niej mięso mielone i czosnek oraz sól i pieprz do smaku i przesmażamy dodając do całości ok pół szkl. wody. Całość dusimy do miękkości mięsa .Potem wkładamy zawartość puszki pomidorów z zawartością, koncentrat pomidorowy, mrożoną włoszczyznę i całość dusimy do miękkości warzyw. W naczyniu żaroodpornym na jego dno rozkładamy ugotowany makaron, na to zawartość patelni. Robimy sos beszamel: na patelni rozpuszczamy masło, na nim przesmażamy mąkę i dolewamy tyle mleka , żeby uzyskać gęsty sos. dosmaczamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sosem polewamy naszą zapiekankę. Na jej powierzchni równomiernie rozkładamy tarty żółty ser. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach C ok 25 min góra, dół na środkowym położeniu półki piekarnika. Smacznego!