Proponuję na obiad lub obiado-kolację zrobić pyszną, sycącą zapiekankę. Polecam!
- Składniki:
- 1 torebka ugotowanego na półtwardo ryżu
- 400-500 g mięsa mielonego ( może być wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wina
- kilka plastrów sera żółtego
- mieszanka przypraw do mięsa mielonego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Ugotowany ryż przestudzić i odłożyć do miski. Na patelnię wlać olej, zeszklić na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek .Mięso mielone przyprawić solą , pieprzem i mieszanką przypraw. Wymieszać i przełożyć na zeszkloną cebulę i czosnek. Wymieszać, smażyć do zarumienienia. Wlać pomidory z puszki wraz z zawartością.Do tego dolać wino i wszystko dusić odkryte ok. 20 minut. Po 10 minutach duszenia wsypać ugotowany ryż. Wymieszać,posmakować i ewentualnie jeszcze dodać sól i pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wlać do niego zawartość patelni, wyrównać a na powierzchnię zapiekanki włożyć plastry żółtego sera. Piec w 180 stopniach C ok. 25 minut.