Zasmażana czerwona kapusta z rodzynkami

Przepis siostry Faustyny. Na sam widok foto w jej przepisie, aż mi ślinka poleciała i musiałam ją zrobić. Pyszna do zrazów wołowych lub schabowego. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 gółówka średnia kapusty czerwonej
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 10 dag słoniny lub masła klarowanego
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1 łyżka mąki
  • mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę umyć, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować oraz ją posolić. We większym garnku zagotować wodę, wrzucić poszatkowaną kapustę i gotować na małym ogniu ok. 40 min. Potem przelać ją przez sito, przełożyć do miski i skropić cytryną. Wymieszać. Słoninę drobno pokroić lub masło i roztopić. Dodać do tego mąkę, zrobić zasmażkę, dodać wcześniej namoczone we wrzątku i odsączone na sicie rodzynki. Wymieszać, dodać ugotowaną kapustę i wlać 1 szkl. wody. Wymieszać i wszystko razem dusić jeszcze 5 min. Dosmaczyć solą, pieprzem. Smacznego!.

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx