Zielone spaghetti

Zielone spaghetti

Zielone spaghetti

 

Wiosna, wkoło nas zielono to i na talerzu musi tak być! Proponuję obiad wegetariański – zielone spaghetti. Powodzenia!

 

  • Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kubek (330 ml) śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • do dekoracji: rzodkiewki lub pomidorki koktajlowe

 

Wykonanie:

Ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Obrać cebulę i czosnek. Pokroić je drobno. Na patelni rozpuścić masło klarowane. Na niej zeszklić cebulę z czosnkiem. Potem dodać rozmrożony szpinak. Dusić tak długo aż całkowicie wchłonie się sok ze szpinaku. Dodać śmietanę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku. Dusić do uzyskania gęstego sosu. Jajka ugotować na twardo i obrać je ze skorupek. Podzielić na 4 części.

 

 

Na talerz wyłożyć makaron, polać go zielonym sosem i udekorować jajkami, kawałkiem rzodkiewki lub pomidorkiem koktajlowym.

 

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx