Zimno na dworze ni to jesień ni to zima- brrr -wyczarujcie sobie chociaż troszeczkę słoneczka na talerzu! Polecam zróbcie – złociste risotto, mieniące się się różnymi odcieniami żółci dzięki zawartości kukurydzy i dyni . Polecam!
- Składniki:
- 200 g ryżu do risotto np. arbario
- 1/2 kg miąższu dyni
- 1 puszka kukurydzy
- 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
- 2 cebule
- 1-3 ząbków czosnku
- 2 liście szałwii
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- czosnek niedźwiedzi
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
Dynię obrać, wyjąć pestki , miąższ pokroić na małe cząstki.
Cebulę i czosnek pokroić drobno i zarumienić na oliwie. Do tego dodać suchy ryż. Podsmażyć do momentu aż będzie lśniący. Dolać do niego 1 szkl. bulionu. Dołożyć dynię, szałwię drobno pokrojoną , dusić do momentu wchłonięcia przez ryż płynu, potem dolać drugą szkl. bulionu.Wymieszać, dusić na małym ogniu i po wchłonięciu płynu dolać trzecią szkl. bulionu. Znowu dusić pod przykryciem. Następnie gdy płyn się wchłonie dolać ostatnią szklankę bulionu,dołożyć kukurydzę wraz z płynem i dusić wszystko do miękkości często mieszając. Wyłączyć, oprószyć czosnkiem niedźwiedzim lub drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!