Na blogu jest przepis na zrazy z mięsa mielonego, gdzie ich środek wypełniała szynka, ogórek konserwowy, papryka . Dzisiaj podobny przepis tylko z innym wkładem w środku. Wyszły smaczne, polecam!
- Składniki:
- ok. 700g mięsa mielonego ( jakie masz)- u mnie wieprzowe
- 3 cebule
- 2 łyżki musztardy
- 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie lub mleku
- dowolne przyprawy ( u mnie do wieprzowiny)
- sól i pieprz
- suszony czosnek
- olej
- mąka do obtoczenia mięsa
- plastry żółtego sera
- 2 ogórki konserwowe pokrojone w paseczki
Wykonanie:
Do miski włóż mięso mielone, dodaj odciśniętą bułkę, przyprawy z czosnkiem. mieszaj do momentu uzyskania kleistego mięsa. Mokrymi rękoma uformuj placuszki podłużne. Każdy z nich posmaruj musztardą. Na każdy placuszek nałóż po 1 plastrze żółtego sera, pasemku ogórka i pasemku cebuli. Zawiń całość tak by uzyskać zraza, którego trzeba obtoczyć w mące. Następnie ze złocić należy zrazy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Odłożyć na bok , a na tej samej patelni zeszklić pozostałą cebulę pokrojoną w piórka. ponownie włożyć przesmażone zrazy, zalać wodą lub bulionem, dodać 1 łyżkę musztardy i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Sos się zredukował, zrazy są mięciutkie i gotowe do padania z ziemniakami gotowanymi, kaszą, ryżem, kluskami jak kto woli. Smacznego!
Wyszly nawet dobre