Zupa botwinka na ciepło

Zupa botwina

Zupa botwinka na ciepło

 

Zupa botwinka na ciepło – przepis. Na zimniejsze dni polecam tą zupę. Jest smaczna, pożywna, zdrowa i rozgrzewająca.

 

  • Składniki:
  • 2 garście surowej młodej botwinki z buraczkami, liśćmi i łodygami lub konserwowej na zimę (Przepis na zaprawę botwinki)
  • włoszczyzna (por, seler, marchew, pietruszka)
  • natka pietruszki zielonej lub zielony koperek
  • sok z cytryny
  • bulion mięsny lub kostki rosołowe
  • ulubione przyprawy (ja daję majeranek, pieprz)
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • makaron, ryż lub kasza do wyboru

 

Wykonanie:
Botwinkę przebrać i zostawić tylko jej zdrowe części. Pokroić na paseczki, a buraczki dobrze wyszorować i jak większe to zetrzeć na tarce. Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę lub słupki jak kto woli. Całość zalać bulionem mięsnym ok. 2 litry lub wodą z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotować do miękkości warzyw. Dodać makaron, ryż lub kaszę i chwilę pogotować. W kubku utrzeć mąkę z mlekiem. Dodać trochę gorącej zupy by to zahartować i wlać do gotującej się zupy ciągle mieszając. Na końcu wlać sok z cytryny (jak kto nie ma może być 1 łyżeczka kwasku cytrynowego). Dodać do smaku sól, pieprz, majeranek. Posypać natką pietruszki lub drobno pokrojonym zielonym koperkiem.
Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx