W czasie zmiennej pogody, gdy narażeni jesteśmy na przeziębienia warto zrobić rozgrzewającą i zdrową zupę cebulową. A oto przepis na nią:
- Składniki na zupę:
- 1 kg cebuli żółtej lub białej
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 kostki masła
- troszeczkę oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 kieliszek wina ( ja miałam własnej roboty czerwone z winogron)
- 1 łyżka miodu
- 1 włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól i pieprz
- kilka płatków chili
- Składniki na grzanki:
- kromki czerstwego chleba lub bagietki
- tarty ser
- masło do zarumienienia chleba
Wykonanie zupy:
Włoszczyznę obrać, drobno pokroić i zalać osolonym wrzątkiem. gotować do miękkości warzyw.
Tymczasem obrać cebulę i czosnek, pokroić drobno w w piórka i usmażyć całość na rumiano na rozgrzanym oleju i roztopionym maśle. Dolewamy ocet jabłkowy i wino. Cebula się karmelizuje, wino odparuje to wówczas dodajemy miód, mieszamy i zawartość patelni przekładamy do zupy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili i gotujemy na małym ogniu ok pół godziny. potem wszystko blendujemy i dodajemy do smaku sól i pieprz. Można dodać tymianek, majeranek a ja dałam suszoną macierzankę.
Wykonanie grzanek:
Kromki chleba lub bagietki rumienimy z dwóch stron na suchej patelni. Potem je przekładamy na blachę piekarnika wyłożonym papierem lub podkładką do pieczenia. Każdą kromkę delikatnie z wierzchu smarujemy cieniuteńką warstwą masła i na to posypujemy tarty żółty ser. Zapiekamy grzanki w temperaturze 180 stopni C do rozpuszczenia się sera ( ok 5-10 min).
Zupę nalewamy do talerzy, grzanki można włożyć w zupę lub serwować na osobnym talerzu obok zupy. Jak kto woli i lubi. Smacznego !