Zupa czarna polewka-czarnina

Kupiłam w listopadzie na bazarze gęś. Jakeż było moje zdziwienie, gdy do zakupu rolniczka podała mi buteleczkę z krwią z owej gęsi. Pierwsza moja myśl krążyła wokół kaszanki, ale po namyśle i przeszukaniu przepisów w komputerze zdecydowałam się na zupę.  nigdy takiej nie jadłam, a mąż coś pobąkiwał, że smaczna, że jego mama robiła, że smak słodko- kwaśny. Zabrałam się do dzieła i powstała oto taka zupa:

  • Składniki:
  • korpus z gęsi i jej podroby : serce, wątroba, żołądek
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki ( korzeń)
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • gałązka lubczyku ( ja miałam suszony )
  • gałązka selera i pora
  • 250 ml krwi gęsiej zaprawionej octem
  • 1 łyżka mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • owoce suszone ( jabłka, śliwki, garść żurawiny )

Wykonanie:

Części gęsi dobrze umyć, wymoczyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka z 1 łyżką soli i zagotować, zebrać szumy i zmniejszyć ogień. Obrać włoszczyznę, umyć, pokroić i dodać do gotującego mięsa. Gotować do jego miękkości. Potem dodać suszone owoce i jeszcze gotować ok 10 min. Krew gęsią dokładnie rozmieszać w osobnym naczyniu z mąką pszenną tak by nie było grudek. do tego wlać kilka łyżek gorącego rosołu i ciągle mieszając połączyć z rosołem. Zagotować i natychmiast wyłączyć. Do smaku dodać cukier, pieprz i ewentualnie sól. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna dodać troszeczkę octu ( ja miałam krew zaprawioną octem to już nie potrzebowałam) .Podawać z kluskami lanymi lub ugotowanym makaronem. Smacznego!

Mąż przypomniał sobie smak dzieciństwa, a ja zjadłam lecz za takim rodzajem zupy nie przepadam ( może świadomość o krwi w jej składzie ?

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx